Paine neframantata, coapta in oala
Complexitate: medie
Timp pregatire: 2,5 ore
Timp coacere: 45 min.
Ingrediente:
Se recomanda folosirea unui cantar de bucatarie pentru cantarirea ingredientelor. Toate ingredientele (lichide/ solide se
masura in grame).
1 kg faina alba 000
700 gr. apa
14 gr. drojdie uscata sau 50 gr. drojdie proaspata
20 gr. zahar
20 gr. sare
50 gr. ulei
Mod de preparare:
Intr-un bol se pune apa calduta, sarea, zaharul si drojdia. Se amesteca cu o lingura de lemn.
Se adauga uleiul, toata cantitatea de faina si se amesteca 20- 30 sec. cu o lingura de lemn. Nu e nevoie ca amestecul sa
se omogenizeze perfect. Se acopera vasul cu un prosop sau o folie de plastic si se lasa la dospit 60 minute.
Se amesteca din nou aluatul cu o lingura de lemn timp de 20- 30 secunde. Drojdia este deja activa, aluatul incepe sa se
lege. Se acopera bolul si se lasa la dospit inca 30 de minute.
Se presara pe blatul de lucru faina si se rastoarna aluatul. Se aplatizeaza aluatul cu mana usor presarata cu faina. Se
prinde marginea din stanga, se intinde usor si se impatureste pana la jumatatea bucatii de aluat. Se repeta cu marginea
din dreapta. Avem un aluat impaturit in 2. Se face acelasi lucru cu marginea de sus si de jos. Obtinem un "pachet" de
aluat impaturit in 4. Se acopera si se lasa la odihnit 10 minute.
Se intinde, din nou, aluatul pe masa de lucru si se repeta impachetarea. Aluatul este deja elastic si se poate modela usor.
Se ia bolul de aluat in causul palmelor si se trag marginile dedesubt (in palme) pentru a forma un bol rotund si elastic.
Se presara cu faina si se cresteaza, cu un cutit foarte ascutit, pe lungime.
Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit 1 ora.
Se introduce oala cu capacul pus, tapetata cu hartie de copt (inclusiv pe peretii laterali) in cuptor si se incalzeste la 240°C
(incalzire sus- jos) timp de 30 minute. Incalzirea se poate porni in ultimele 30 de minute ale dospirii aluatului.
Cand cuptorul este incins se scoate oala, se aseaza aluatul inauntru, se aseaza capacul si se introduce in cuptor. Se
lucreaza repede pentru ca nici cuptorul, nici oala, sa nu se raceasca.
Se reduce temperatura la 230°C si se coace timp de 30 minute.
Dupa 30 de minute se ridica capacul de pe oala, si se mai coace timp de 15 minute la 200°C pentru rumenirea partii de
deasupra.
Se rastoarna painea din oala si se aseaza pe un grilaj. Nu se acopera si nu se taie pana la racirea completa ( 40- 50
minute).
Painea este coapta daca atunci cand este "ciocanita" pe partea inferioara "suna a gol".
Pofta buna!