Melitzanes papoutsakia... Vinete umplute cu carne
Complexitate: redusa
Timp preparare: 90 min.

Ingrediente:
3-4 vinete ( aprox. 250 gr. fiecare )
Cascaval ras 150 gr.
Carne tocata (porc, vita sau amestec) 500 gr.
Ceapa 1 mare
Usturoi 3-4 catei
Foi de dafin 2 buc.
Rosii tocate 400 gr.
Rosii intregi
Oregano uscat 1/2 lingurita
Cimbru uscat 1/2 lingurita
Enibahar 1 boaba
Ulei masline 2 linguri
Patrunjel verde
Sare, piper
Mod de preparare:
Se spala bine vinetele si se taie in doua, pe lungime. Se taie o felie de 0,5 cm grosime, din baza jumatatii de vanata, pentru ca aceasta sa se aseze bine in tava de copt.
Se cresteaza pulpa vinetelor in romburi, se ung bine cu ulei si se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. Se pun in cuptorul preincalzit la 250 grade, pentru 20 minute.
Intr-o craticioara se pun 2 linguri de ulei si se caleste ceapa, impreuna cu foile de dafin si putina sare, pana cand ceapa se inmoaie. Se adauga usturoiul tocat si se mai caleste 1 minut.
Se adauga carnea tocata si se caleste, la foc mediu spre mare, pana cand apa se evapora iar carnea incepe sa se rumeneasca usor.
Se adauga rosiile tocate si restul condimentelor. Se amesteca bine. Cand compozitia incepe sa fiarba se face focul mic, se acopera cu un capac si se fierbe circa 40- 45 minute. Uleiul si grasimea care se ridica deasupra se poate scoate cu o lingura.
Se scot vinetele din cuptor si se scobesc cu o lingura. Se lasa pe marginea lor circa 1 cm de pulpa pentru a sustine umplutura.
Pulpa scoasa din vinete se toaca mare si se pune in sosul cu carne. Se mai fierbe compozitia inca 2-3 minute. Se gusta sosul si se mai adauga sare (daca e necesar). Se adauga piper macinat, dupa gust.
Se umplu vinetele cu amestecul de carne, se presara cascavalul ras si se acopera cu felii de rosii.
Se dau la cuptor pentru inca 10- 15 minute ( 200 grade ) pana cand cascavalul se rumeneste,
Se servesc calde, cu paine prajita.
Pofta buna!