Ciorba de burta
Complexitate : medie
Timp preparare : 120 min
Ingrediente :
Burta de vita , prefiarta , feliata- 1 kg
Rasol , de vita , cu os - 1 felie
Smantana - 1 kg
1 morcov mare , 1 radacina patrunjel mare
Ceapa - 1 buc medie
Usturoi - 2 capatani
Ulei de floarea soarelui - 20 ml
Oua gaina - 4 buc
Ardei gras - 1 buc
Piper boabe , foi de dafin , sare
Mod de preparare :
Se pun la fiert 3 litri de apa impreuna cu boabele de piper , foile de dafin , ceapa si ardeiul intregi
. Eu folosesc un amestec de piper negru , verde , rosu si alb impreuna cu cativa fulgi de chili . ( Imi place un gust mai spicy ... ) Cand apa fierbe se adauga rasolul de vita si se sareaza dupa gust .
Se fierbe pana cand , carnea se desprinde de os , iar maduva este fiarta . Se scoate rasolul din supa iar lichidul se strecoara ( pentru a indeparta boabele de piper si foile de dafin ) . Se scoate ceapa si ardeiul gras si se arunca .
Carnea se taie marunt iar maduva se zdrobeste , usor , cu o furculita . Se pune carnea si maduva inapoi in supa , strecurata , si se continua fierberea .
In loc de rasol se poate folosi un os de vita . Timpul de fierbere se va reduce dar gustul va fi mai " domol " . ;)
Morcovul si patrunjelul se curata si se dau prin razatoarea mare . Se adauga in supa .
Se adauga burta de vita si se fierbe la foc mic . Trebuie sa aveti grija la calitatea burtii . Unele marci sunt mai fierte , altele mai putin fierte . Deci timpul de fierbere trebuie ajustat ,astfel incat , burta sa nu se fiarba prea tare altfel aceasta se va " zdrobi " .
Cateii de usturoi se zdrobesc in presa si se freaca , cu sare , pana cand se transforma intr-o pasta consistenta . Se adauga ulei , picatura cu picatura , si se freaca in continuare ( ca pentru o maioneza ) pana cand capata consistenta acesteia .
Se incorporeaza mujdeiul in smantana si se adauga galbenusurile de ou . Se pune smantana intr-o oala si se adauga supa fierbinte , putin cate putin , amestecand bine , pana cand smantana ajunge la temperatura supei ,apoi se toarna , in jet subtire , in restul de supa .
Se continua fierberea , inca 10 minute , la foc mic .
Se serveste , fierbinte , cu crutoane de paine prajita si ardei iute . Se poate adauga putin otet , dupa gust .
Pofta buna !